BSDC 2012, Cabaran diSahut

by 11:32 PM 0 comments

Borneo Street Dance Competition 2012 telah membuat satu pengumuman yang mendadak dimana secara tiba tiba pihak penganjur iaitu Kementerian Pelancongan Malaysia Negeri Sabah telah memilih lokasi terbaru bagi pertandingan ini.Pada mulanya lolaki asal pertandingan ini aladah di pusat membeli belah terbesar di Sabah iaitu 1 Borneo,akan tetapi ada beberapa masalah teknikal yang menyebabkan pihak penganjur telah membuat keputusan untuk berpindak ke lokasi yang baru iaitu SuriaSabah.Rasanya pemilihan lokasi baru ini lebih strategik dan "Ngam" bagi kesemua lapisan masyarakat dimana jarak dari bandaraya Kota Kinabalu agak dekat dan boleh dikunjungi dengan berjalan kaki.Apa pun,diharap semua sedia maklum akan perpindahan lokasi pertandingan ini.



Baru baru ini,saya diberitahu oleh penganjur dimana BSDC 2012 ini mempunyai lagu tema.Dan apa yang lebih menariknya,lagu tema ini dicipta oleh pemuzik indiependent Sabah yang mana merupakan pengiat muzik Hip Hop di Kota Kinabalu terutamanya.Alhamdulillah,ini satu perkembangan positif dimana pihak penganjur telah yakin akan kekuatan anak jati tempatan dalam memberikan peluang keemasan ini bagi memerak menonjolkan bakat mereka dalam penciptaan lagu tema.

Sebenarnya,bukan senang nak mencipta lagu tema bagi sesebuah penganjuran program.Apatah lagi,program tersebut yang berkaitan dengan pertandingan tarian BBoys.Sudah tentu ramai yang dapat menghidu siapakah yang telah mencipta lagu tema ini kan...:)



Tekaan anda memang tepat dimana kumpulan Hip hop Sabah yang dikenali sebagai T-Street lah yang telah mendapat mandat oleh pihak penganjur untuk mencipta lagu tema bagi BSDC 2012 ini.Sebagai informasi,pada tahun lepas,mereka ini iaitu T-Street telah diberi peluang untuk membuat persembahan dalam pertandingan ini.Dimana masa itu mereka membawakan lagu lagu ciptaan mereka sendiri di khalayak ramai.Pada masa itu,tak ramai yang mengenali mereka,almaklumlah underground scene lah katakan...

Selepas sahaja mereka membuat persembahan untuk acara battle tersebut,mereka sudah mula dikenali dan alhamdulillah pada tahun ini mereka telah diberikan peluang sekali lagi.Tetapi,peluang pada kali ini lebih mencabar kredibiliti mereka sebagai artis hip hop tempatan,dimana mereka diamanahkan untuk mencipta lagu tema.

Mista Kudique

Seperti yang kita maklum,bukan mudah untuk mencipta lagu tema.Tetapi,apa yang boleh saya katakan kepada mereka ini ialah "WOWWWWW"...Kenapa?Dalam masa 3 hari,mereka telah menyiapkan lirik serta melody untuk diperdengarkan kepada pihak penganjur.Bayangkan,daam jagka masa yang sesingkat itu,mereka iaitu T-Street mampu menyiapkannya.

Demo yang mereka perdengarkan kepada pihak penganjur hanya mendapat sedikit komen sahaja iaitu bahagian lirik lagu tersebut.Dan selepas pembetulan dilakukan serta merta,lagu itu telah dipersetujui dan sedang menanti dalam versi MASTERING.Nak tahu judul lagunya apa?hahahha,kita tunggu jawapannya pada 8 hb September 2012 di Suria Sabah.

FingerStylo
Sebenarnya saya telah berpeluang mendengar lagu ini secara full versi dari seorang kenalan.Ternyata lagu tema BSDC 2012 kali ini memang  kena dengan jiwa pencipta lagu tersebut.Cara mereka menyampaikannya pun memang penuh beremosi dan penuh feel.Yang pasti,setiap sebutan lirik lagu tu,memang "UMPhhh" lah.Boleh saya katakan,bila mana dengar lagu ini kaki anda melihatkan reaksi untuk menari ala ala hip hop move.Apa pun,sama sama kita nantikan Preview lagu ini pada 8 September nanti.

woo, yaaaa,sebenarnya pada 8 september nanti,akan ada sessi pemilihan untuk keacara grand final yang akan berlangsung pada 22 hb September 2012 di tempat yang sama juga iaitu Suria Sabah.Sehingga kehari ini,pihak penganjur telah menerima hampir 20 penyertaan dari pelbagai daerah.Tidak dilupakan juga,ada penyertaan dari Semenanjung Malaysia.Pada sessi pemilihan ini,hanya 3 group SAHAJA yang akan dipilih untuk memasuki acara grand final.Dimana pada masa itu,pertandingan akan lebih mantap dan power sebab penyertaa dari luar Sabah juga akan ada.Kalau tak silap saya,penyertaan dari Singapura, Philipine, Brunei dan beberapa buah negara lagi.Untuk mengetahui maklumat lanjut,senang saja,anda klik saja link ini https://www.facebook.com/BSDC2012

Penyertaan masih lagi dibuka kepada mana mana group yang ingin menyertai pertandingan ini.Borang boleh di dapati di pejabat penganjur.Anda lihat saja page rasmi mereka di FB iaitu https://www.facebook.com/BSDC2012 dan ajukan soalan yeng kurang jelas mengenai battle ini.Ini merupakan acara tahunan yang menjadi produk tetap Kementerian Pelancongan Malaysia negeri Sabah.Melalui pertandingan ini,sektor pelancongan dapat menjada pendapatan serta memperkenalkan Negeri Sabah terutamanya Bandaraya Kota Kinabalu sebagai bandaraya yang makin pesat membangun.Bukan sahaja dari segi ekonomi,malah dari segi pengibatan BELIA BELIA yang dahagakan aktiviti aktivi sebegini rupa.

Ucapan jutaan tahniah kepada pihak penganjur kerana peka akan kemahuan belia belia yang boleh dikatakan lahir di zaman Facebook & Twitter ini.Dan sudah tentu,BSDC 2012 ini akan menjanjikan satu acara BATTLE yang HAVOC serta menjadi kenangan bagi penganjur serta peserta peserta tersebut.

Kita Jumpa di SURIA SABAH....

p/s
Kudique,tu lagu bleh mintak ka..:P

BRo Langau

Penulis Blog

Blog Yang Memberitahu Perihal Pemuzik Tempatan Khususnya Di Sabah.Yang Mana Meraka Ini Perlukan Sokongan Dari Anda Semua..