23rd Kinabalu Climbaton 2009

by 9:50 PM 0 comments
Nahhhhhhhhh,akhirnya masa yang di tunggu2 telah tiba iaitu penglibatan crew2 sabahan.FM sebagai radio on9 rasmi Sabat Tourism bagi acara tahunan Climbaton Kinabalu yg ke 23.Secara rasminya seramai 8 org crew yg bertugas bagi acara ini.Antaranya SaliparJipun,Lord York,Jagung & Sya sendiri(utk di bahagian atas iaitu puncak).Manakala Jason,Black,Iter,Ayu di bhgn bawah ataupun berdekatan dgn garisan permulaan larian.

Kami bertolak seawal jam 6pg pada hari jumaat,shari awal sebelum hari perlumbaan.Pendekkan cerita,just check it out gambar2 yg saya taken on that event...


Pic ni adalah masa kami meninbang beg2 kami semua untuk diangkat oleh POTTER(tukang angkat beg).Indak juga la berat,adalah dln 12kg jak.Beg paling berat dj SJ punya la.Lebih 15kg,mcm dia bawa ALMARI baju jak tu ari....hehehheheh


Ini pula sessi begambar2 sebelum kami bertolak ke Timpohon bagi memulakan pendakian yg kami aturkan dalam jam 9am.Kamu tauk jam brapa kami sampai??????....

Indak sah kalau aku indak bergambar2 dgn crew2 HAM RADIO.Siapa lagi kalau bukan DRAY & BRO.Merekadari kumpulan S.A.R.S.Dan juga banyak membantu kami dalam semua aspek,samada logistik ataupun pengalaman mendaki gunung.Almaklumlah pis time kunun.Hanya JAGUNG jak yg lebih 10x naik......

Haaaaa,nape?Tak percaye ye?Inilah POTTER yg mengangkat beg2 kami semua.Bayangkan makcik yg berbaju biri tu dah lebih 15 thn menjalankan pekerjaan ini.Sejak dia muda sampai la sekarang.Kebanyakkannya dah berumur la.Tapi,kalau sekadar 30kg tu,KACANGGGG.less then 3hrs durang bulih sampai di LABAN RATA(penginapan kami)....hebatkan....


Haha....mula2 saya ingat ni org angkat beg biasa jak la kunun.Cara dia atur step,beat fuhh.mcm teda jak ni.Skalinya kamu tauk dia angkat apa???TONG GAS MASAK....uiiinahhhhh geng.14kg bah tue.Mau menangis pun ada juak tgk ni org memikul tanggungjawab bekerja sebagai POTTER nie.Tapi,apakan daya lumrah dunia.Rezeki ada dimana mana.Aku hanya mampu bertanyakan kabar dan melemparkan snyuman manis pada beliau....


Yang ni lagie lah.Sejak dri jauh saya perhatikan dia menatur langkah demi langkah untuk menaiki tanggan dan juga batu untuk sampai ke satu destinasinya.Sempat juga aku bertanyakan petua tuk mendaki Gunung dgn cara yg Relexxx.Beliau memberitahu,pastikan langkah kita kececil mungkin dan enjoy dalam pendakian.Jangan pikur mau sampai awal jak.Dan beliau berkata,INDAKKAN LARI GUNUNG DIKEJAR...kena lagi aku sebijik.....


Ini masih relax lagi ni.Sampat lagi bepossing2 kunun.Almaklum la,pis time....kira mau taken pic setiap KM la kunun..............


Kalau saya tia silap,inilah pondok pertama yg kami jumpa masa pendakian.Ada 7 pondok yg pendaki akan jumpa sebelum sampai ke LABAN RATA @ Gunting Lagadan.Belum lagi sajuk nie,masih ok2 jak la.yang penting tongkat SAKTI tetap ada......

Yang ini saya indak ingat podok yg keberapa.Kebetulan ada warga SPAIN berhenti berehat juga.Apa lagi,kami sempat juga bersembang2 dgn mereka.Nampak penat jugak la durang2 ni.Kami ingat peserta larian,skalinya bukannnn.Just mendaki secara suka2 jak...almaklumla,Gunung Tertinggi di Malaysia bah kan..

Haaa,yang ini kompom penat ni.Walaupun penat,sempat juak begambal2 sendiri.Time ni SJ dah di depan ni.Jagung & LY di belakang.Aku no2 la katakan.Palan2 kio...
Inilah pondok yg 7 kalau sya tia silap la.Lepas ni akan berjumpa pondok SABAH PARK.Lepas tu sampai la ke LABAN RATA...Yahoooooooo


Tinggal 200m lagi tuk sampai ke LABAN RATA.Inilah pondok SABAH PARK tue.Mcm,lawakan sumandak baju OREN tue.heheheh.....durang ni tauk juga pasal SAbahan.FM dan pendgr setia la katakan...

Actually ini baru kisah aku mendaki.Belum lagi yang masa hari pertama n kedua sama turun.RAsanya rehat sampai disini dulu la aah.NAnti aku sambung yg lain tue...

Bersambung....

BRo Langau

Penulis Blog

Blog Yang Memberitahu Perihal Pemuzik Tempatan Khususnya Di Sabah.Yang Mana Meraka Ini Perlukan Sokongan Dari Anda Semua..